Akım Alıcı

Akım alıcılar son dönemlerde kişiler tarafından sık olarak tercih edilmektedir . Elektrik akımının akım şiddetin yani iletkenden geçen akım miktarını ölçen aletlere verilen isimdir. Elektrik devresinde alıcıya seri bağlanır. Alıcının akımı ampermetrenin içinden geçmesi gerekir. Bu sayede alıcı veya alıcılardan geçecek olan akımın düzgün bir biçimde ölçülmesi amacı ile akımın hepsinin ampermetreden geçmiş olması gerekecektir. Fakat dikkat edilmesi gerekir ki bu geçen akımı ölçerken metrenin zorluk göstermemesi gerekir. Bunun içinde ampermetrenin iç direnci 0-1 ohm ve benzeri oranlarda çok küçük değerlere sahip olması gerekmektedir. Sonrasında ampermetrenin iç direncinin diğer dirençlere oranla küçük olması kalın kesitli iletkenden az sipirli olarak sarılır. Küçük iç direnci olması gerektiği gibi olmazsa yanlışlıkla paralel duvarı yırtılır. Ve akım şiddetinden dolayı kısa bir zaman içinde kullanılamaz hale gelir.

 

Hızlı İletişim, Hemen Arayın  0216 505 68 87

 

Akım alıcılarında bir çok seçenek ve çeşit bulunmaktadır. Ve kişiler bu seçenekler arasında ihtiyacına en uygun olanı tercih ederler. Kullanım ve talep edilme oranları oldukça yüksek olan bu alıcılar gün içinde oluşan sorunların bir çoğuna çözüm üretmede oldukça yardımcı olabilmektedir.  Bizlere gelen sorularda akım alıcının ilk olarak modeli sorulmaktadır. Ve bu düzeyde bir hizmet alınmaktadır. Akım alıcı akım şiddetini ölçen aletler dijital, analog ve pens ampertmetreler olarak kendi içlerinde bir çok seçeneğe ayrılır. Ampermetreler ölçülecek değere göre mA seviyesinden kA seviyesine kadar ölçme imkanına sahiptir.

Akım alıcı demantmetreli ampermetreler ile 15 dakika büyük elektrik akımı görülebilir. Bu ampermetrelerde okuma hatası yoktur. Ve genel olarak kullanım özellikleri ibreli ampermetrelerde olduğu düzeyde ilerler. Ampermetreler kesinlikle devreye seri bağlanmalıdır. Paralel olarak bağlanırsa bozulma gibi sorunlar ile karşılaşılır.

 

Akım alıcı tercih ederken dikkat edilmesi gereken bazı hususlar ;

  • İlk olarak tercih edilen akım alıcı modeli önceden belirlenmeli ve buna uygun hizmet alınmalıdır.
  • Akım çeşidine uygun (AC -DC) ampermetre seçilmelidir.
  • Akım alıcının ölçme sınırı, ölçülecek akım değerinden büyük olmalıdır.

Ve buna benzer hususlar göz önünde bulundurularak hizmet alınması oldukça önemlidir.  Detaylı bilgi soru ve görüşleriniz için lütfen bizimle iletişime geçiniz.

Akım alıcı fırça nedir?

Elektrik ile çalışan hareketli bütün ekipmanların, aynı gerilim ve frekansta akım sağlayan elektrik enerjisinin toplandığı ve dağıtıldığı bara sistemi üzerinde ki, elektrik ve makine arasında ki iletkendir. DC yani doğru akımla çalışan( radyo, televizyon, tramvay, metro vb.) ve AC yani alternatif akım(batarya, pil, akü) ile çalışan tüm kolektörlü makinelerde akım alıcı fırça akımın iletilmesi için kullanılır. Çünkü, hareketli parçaların hareketini sağlayan manyetik alan ancak elektrik akımı ile oluşturulabilir. Akım alıcı fırça akım alıcı kolektör olarak da adlandırılır. Akım fırçası ve kömürü kolektörü oluşturur demek daha doğru bir tanım olur. Aynı zamanda bara fırçası ve bara kömürü olarak da adlandırılmaktadır.

Akım alıcı fırçaların özellikleri nedir?

Akım alıcı fırça çeşitleri kullanılan makinenin gerilim, frekans ve akım değerlerine göre değişkenlik gösterir. Sert, orta sert, karbon bakır, yumuşak karbon gibi birçok çeşiti vardır. Aynı zamanda yine hattın frekans ve akım gücüne bağlı olarak seçilmesi gereken, 20Amper ile 750Amper arası açık ve kapalı olarak birçok çeşidi bulunmaktadır. Aşınmaya son derece dayanıklı olan bu fırçalar bronz/karbon karışımından imal edilmektedir. Akım alıcı fırça alınırken en dikkat edilmesi gereken özelliklerinden biri de, yay baskısının kuvvetidir. Sistem çalışırken küçücük bir elektrik kesintisi bile makineye büyük zararlar verebilir. Bundan dolayı fırça baskısı ne kadar kuvvetli ve istikrarlı olursa enerji aktarımı da sorunsuz bir şekilde, kesinti yaşanmadan yapılabilir.

Akım alıcı fırçalar ne zaman ve nasıl değiştirilir?

Her ne kadar aşınmaya dayanıklı olsa da, bu fırçaların uç kısmında bulunan iletken kömürler zamanla aşınır. Bunun nedeni ise, motorun hareketli olan bu bölümünden bara sistemi üzerine iletkenlik sağlanırken hat boyunca sürekli sürtünerek çalışmasıdır. Bu kömürler değiştirilmeye uygun üretilmiştir. İsteğe bağlı olarak bütün olarak da değiştirilebilir. Maliyet olarak da son derece uygun rakamlara yenileme yapılmaktadır. Akım alıcı fırçaların değişim zamanının geldiğini kolektörde oluşan kıvılcımlardan ve makinenin sesinden anlayabiliriz. Nadirde olsa oluşan kıvılcım ozon gazı çıkmasına neden olabilir.

İnceleyebilirsiniz : Dewalt Kömürü



Bir cevap yazın