Tako Kömürü

Tako Kömürü Nedir?

Genellikle çamaşır makinelerinde tako kömürü veya kömürleri görülür. Ama kısa bir araştırma yaparsak nadir olsa da bazı gelişmiş elektrikli süpürgelerde de gözlenir.

Tako kömürü; motor kömürüdür. Aynı zamanda motor fırçaları da deniliyor.  Çünkü bu motor kömürü nün dışı motor fırçaları ile kaplıdır. Kömür motorunun parçalarını oluşturuyor. Tako kömürü yani motor kömürü dediğimiz motor parçası işlevini yitirdiğinde motor da işlevini yitirir.

Tako Motor Kömürünün Bittiği Nasıl Anlaşılır?

Motor kömürü nün bittiğini makinenin ağırlaşmasıyla yani makinenin dönüş devrinin düşmesiyle anlaşılır. O istenilen verimin düşmesiyle anlaşılır. Çamaşır makinesinin içindeki kirli kıyafetlerin iyi yıkanmamasıyla anlaşılır. Motor kömürü nün bittiğini şu şekilde anlarsınız; ilk olarak çamaşır makinesinin günde 4 kez kullanılmasıyla makine kömürü aşınır. Aşınan kömür de zamanla ufalanarak işlevini kaybeder. Makinenin kömür fırçaları yandığında makinenin kazanı çok ağır döner. Kazan da işlevini yitirir. Giysileriniz sağlıklı bir şekilde temizlenmez. Çoğu kullanıcı motorun yandığını düşünse de yanlış bir düşünceye sahip olabiliyorlar. Muhtemelen motor kömürü bitmiştir diye düşüne bilirsiniz artık. Bir de günde 3 defa dan az çamaşır makinenizi çalıştırsanız makinenizin daha uzun ömürlü olmasına yol açmış olursunuz.

Tako (motor) Kömürü Nasıl Değiştirilir?

İlk yapmanız gereken şey çamaşır makinenizin garantisinin bitip bitmediğini kontrol etmek olacak. Eğer ki makinenin garantisi bittiyse bunu kendiniz bile değiştire bilirsiniz. İlk yapmanız gereken şey motor kömürünü almak olacak. Bu kömürün boyu genel de 3cm civarı uzunluktadır. İkinci yapmanız gereken şey ise makinenin alt kısmını bir tornavida yardımıyla açıp makine motoruna ulaşmanız olacak. Motorun motora bağlı olan kısmının vidaları sökülür. Matkabiniz varsa matkapla yok ise tornavida ile de sökülebilir. Sonunda bozuk olan kömür çıkartılır. Aynı ebatta olan Tako kömür fırçalığı yerine takılır. Aynı şekilde motorun vidaları takılır tornavida ile. Konektörün zarar görüp görmediğini motoru çalıştırınca anlayacağız. Eğer ki kömürü takamadıysak motordan kırçıllı yani kulağı gıcıklayıcı sesler gelir. Son olarak motor kömürü fırça uçlarını bağlayıp kontrollerini yapalım. Bakalım motor kömürümüz çalışacak mı? Kablonun bir tanesini kömür fırçasına diğerlerini de yanlarına bağlıyoruz. Bunu motoru direkt fişe takmadan kablolar vasıtasıyla motor kömürünün çalışıp çalındığını anlayacağız. Fırça uçları biraz tırnaklıdır dikkat edin takarken. Motorun kablosunu ve kömür fırçasının kablosunu birleştirip bağlıyoruz. En son makinenin fişini takıyoruz. Eğer ki çıkan ses net ise kömürümüz doğru takılmıştır.

İlginizi çekebilir  : Fırça kömür çeşitleri



Bir cevap yazın